м. Суми 2017

Вартість та вигоди від впровадження проекту

Інвестиції

євро

447 382,00

Чиста річна економія

євро

63 436,00

Скорочення викидів CO2

т/рік

368,00

Опис проблеми

Для покращення енергоефективності міста його керівництво прийняло рішення щодо впровадження проекту енергозбереження та обрало три заклади, які відвідують найменші мешканці міста Суми: дошкільний навчальний заклад №2 «Ясочка», дошкільний навчальний заклад №22 «Джерельце» та спеціалізована школа №29.

Проблемні ситуації в трьох закладах дуже схожі та є типовими, проте, найбільш проблемною виявилась ситуація з будівлею ДНЗ №22.

Дитячий садок №22 в м. Суми побудовано за типовим проектом, який був розроблений спеціально для південних регіонів, та не є прийнятним для м. Суми, яке знаходиться в північній частині України. Будівля має дуже велику площу огороджувальних конструкцій, зокрема віконних прорізів, і має великий коефіцієнт компактності. У коридорах віконні прорізи займають площу в два поверхи. Все це призводить до великих тепловтрат. Дітки відвідували садочок з вкрай некомфортними умовами перебування, мерзли та часто хворіли. Батьки та вихователі постійно скаржилися на низьку температуру в групах та на постійні протяги через старі дерев’яні вікна величезної площі. Щоб частково зарадити ситуації віконні шви закладали ватою та заклеювали скотчем.

Шляхи вирішення проблеми

Для підвищення енергоефективності та комфорту перебування приймався індивідуальний підхід до кожного об’єкту. Знання першочергових завдань для зниження енергоспоживання, що були отримані на основі проведених спеціалістами ФІАТУ енергоаудитів – були неодмінною умовою дбайливого ставлення до коштів міського бюджету, виділених на цілі енергозбереження. Проектом було передбачено впровадження заходів з енергозбереження, таких як заміна вікон та дверей, утеплення стін та модернізація систем опалення в будівлях дитячих садочків та школи.

Для вирішення проблеми з великими площами скління в будівлі ДНЗ №22 були максимально збільшено опір теплопередачі віконних блоків, замінивши їх на 2-х камерні склопакети з енергозберігаючим напиленням та заповненими інертним газом. Неефективні регістри та конвектори часів побудови садочка були замінені на сучасні опалювальні прилади з високою тепловіддачею. Система подачі тепла також була обладнана тепловим пунктом з автоматичним погодним регулюванням, що було впроваджено і в ДНЗ №2.

Перший досвід реалізації проекту енергозбереження в навчальних закладах м. Суми отримано. Три заклади підвищили свою енергоефективність, застосувавши високі стандарти з енергозбереження. Крім значної економічної вигоди, ми радіємо найголовнішому, що в приміщеннях ДНЗ №2, ДНЗ №22 та ЗОШ №29 стало відчутно тепліше і комфортніше.

  • м. Київ, пр. Визволителів, 1, офіс 638
  • +38 044 500 89 42
  • Пн – Пт 9:00-18:00
Приєднуйся!