Пілотний проект з Міністерством оборони України

Опис проблеми

Маючи в підпорядкуванні понад 33 тис. будівель і споруд, Міністерство оборони України є досить великим споживачем енергоносіїв в національних масштабах. Щорічно на оплату комунальних послуг та енергоносіїв Міноборони витрачає понад 1,9 млрд. грн.. Значні масштаби енергоспоживання та нагальна потреба у скороченні витрат на оплату  енергоносіїв спонукали Міноборони до участі в пілотному проекті, який мав на меті вивчення стану енергоспоживання в підпорядкованих будівлях, виявлення будівель з високим рівнем питомого енергоспоживання та створював засади для подальшого вирішення питань оптимізації енергоспоживання.

Шляхи вирішення проблеми

Досвід роботи з Міноборони став новим для нашої компанії і виявився дуже цікавим, оскільки експертам в ході аналітичної роботи довелося працювати з конфіденційними даними. Враховуючи військову таємницю, Міноборони попередньо зашифрувало всі об’єкти, що підлягали аналізу. Як результат, ТОВ «ФІАТУ» було зібрано дані щодо технічних та енергетичних показників по 400 будівлям, підпорядкованим Міноборони, і в подальшому було проаналізовано стан енергоспоживання в 180 будівлях, що використовують теплову енергію. В ході даної роботи експертами було проведено систематизацію та аналіз даних щодо споживання тепла будівлях та визначено можливі резерви економії ресурсу. Крім того, експертами було проаналізовано вжиті енергоефективні заходи в будівлях та визначено їх вплив на рівень енергоспоживання.

Результати та вигоди

За результатами впровадження пілотного проекту було встановлено, що енергоефективна політика Міноборони виявилась не досить результативною, оскільки хаотичне здійснення ремонтів в підпорядкованих будівлях без застосування системного підходу не дало очікуваного енергозберігаючого ефекту. Також було визначено, що загалом будівлі Міноборони, що потрапили до аналізу, мають значний потенціал до скорочення споживання тепла – 17%. Даний проект став для Міноборони цінним досвідом, що дозволив комплексно оцінити енергетичний стан підпорядкованих будівель, та сформував чітке розуміння правильної політики в напрямку підвищення енергоефективності та скорочення витрат на енергоносії.

  • м. Київ, пр. Визволителів, 1, офіс 638
  • +38 044 500 89 42
  • Пн – Пт 9:00-18:00
Приєднуйся!