Національний бенчмаркінг та впровадження системи енергомоніторингу «ІСЕ» в пілотних будівлях ЦОВВ (2018)

Опис проблеми

На шляху до енергонезалежності, пом’якшення наслідків зміни клімату й подолання економічної кризи Україна імплементує в національне законодавство положення Директиви 2012/27/ЄС про енергоефективність.

На допомогу державі та Уряду у досягненні поставлених міжнародних цілей Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ GmbH було започатковано проект «Реформи в сфері енергоефективності в Україні» та залучено до його впровадження досвічену консалтингову компанію у сфері енергоменеджменту та енергоефективності – ТОВ «ФІАТУ».

Задачами ТОВ «ФІАТУ» у проекті були – запровадження національного бенчмаркінгу та системи енергомоніторингу у пілотних будівлях ЦОВВ, як складових частин майбутньої національної системи енергоменеджменту країни. Для досягнення амбітних цілей проекту було обрано багатофункціональну, відкриту та інтегровану систему енергомоніторингу «ІСЕ» та модуль «Бенчмаркінг».

Перед нами стояв нелегкий виклик, адже впровадження проекту та співпраця з центральними органами виконавчої влади відбувалася за відсутності національного спеціального законодавчого підґрунтя.

Шляхи вирішення проблеми

Завдяки злагодженій та ефективній роботі енергоаудиторів та спеціалістів інформаційно-комунікаційного відділу ТОВ «ФІАТУ» у 2017 році був запроваджений національний бенчмаркінг, а в 2018 році проведена плідна робота з ЦОВВ по впровадженню системи енергомоніторингу «ІСЕ» з призначенням енергоменеджера установи, проведенням навчань та семінарів, уточненням технічних та експлуатаційних характеристик будівель та подальшим супроводом і технічною підтримкою енергоменеджерів у веденні енергомоніторингу. Так як розробка законодавчої бази проводиться паралельно з пілотними проектами, робота спеціалістів ТОВ «ФІАТУ» з установами ЦОВВ потребувала значних зусиль в частині підвищення обізнаності відповідальних осіб про цілі України в напрямку енергоефективності та переконання ЦОВВ у необхідності впровадження проекту для досягнення національної мети.

Подолавши складний етап впровадження «ІСЕ» в пілотних ЦОВВ спеціалістами ТОВ «ФІАТУ» наразі ведеться робота по супроводу якості ведення енергомоніторингу.

Результатами впровадження системи енергомоніторингу «ІСЕ» є досягення демонстраційного ефекту та економії енергоресурсів за перші пів року у 3%.

  • м. Київ, пр. Визволителів, 1, офіс 638
  • +38 044 500 89 42
  • Пн – Пт 9:00-18:00
Приєднуйся!